Framtiden skapas i molnet

Videomöte från hemmakontoret, matleverans direkt till dörren, beställning av mediciner från mobilen…  En explosion av innovativa tjänster har på kort tid förändrat vår vardag. Många av dem har vi molnet att tacka för.

Med IT-driften i molnet kan företag enkelt skala upp och ner resurser efter behov och snabbt göra utrymme för nya tjänster. De slipper även resurskrävande hantering av infrastruktur och uppdateringar. Allt fler företag har upptäckt möjligheterna en molnlösning kan skapa och utvecklingen inom området går snabbt. Här är några spaningar på den senaste tidens trender bland molnen:

Multi Cloud – när ett moln inte räcker

Alla molnlösningar har sina för- och nackdelar när det gäller flexibilitet, prestanda och säkerhet. En generell lösning som passar alla finns inte. Att välja molnlösning kan därför vara en utmaning. Många företag har upptäckt fördelarna med multi cloud-lösningar. Här väljer användaren ut delar av olika leverantörers erbjudanden och skapar sin egen skräddarsydda molnmiljö. Trots att en lösning som införlivar flera olika leverantörer är mer komplex att hantera, verkar trenden hålla i sig. 

SaaS-tjänster som underlättar vardagen

Molnet har skapat möjligheter för många nya innovativa SaaS-tjänster. Tiptapp, Foodora, Spotify, Netflix  och nu senast ”Cloud gaming” är några exempel. Cloud gaming väntas revolutionera hur vi använder underhållningsmedier idag. Här ges omedelbar tillgång till stora utbud av spel som kan streamas och betalas via månadsabonnemang. I takt med att fler företag ansluter sig till molnet kan vi se fram emot fler smarta tjänster som underlättar våra liv.

Offentlig verksamhet sneglar mot molnet

Myndigheter, banker och finansinstitut har helt andra krav på sig än privata företag. Hårda lagstiftningar kring datahantering och lagringsplatser för data måste efterföljas. Trots utmaningarna detta innebär har det blivit vanligare att myndigheter och banker sätter upp sina egna molnmiljöer. Fördelen med en egen molnmiljö är att ingen data lämnar organisationen och att alla data ägs internt. En nackdel är förstås att infrastrukturen måste skötas internt.

Cloud native – molnanpassad utveckling

När molnlösningarna först lanserades kände många en rädsla över att inte ha kontroll över sin data. Idag har marknaden mognat och de flesta företag är positiva till att lägga sin IT-drift i molnet. Med allt fler lokala datacenter runt om i världen har det också blivit enklare att behålla sin data inom den legala sfären. Idag är det en självklarhet för många företag att utveckla Cloud native-applikationer som är anpassade för molnet redan från start.

Dela:

Relaterade inlägg ↓