Föreläsning för unga blivande utvecklare

Joel Wahlund från R2M i ett klassrum på Sturebyskolan

Ett besök hos törstande aspiranter

Inom R2M satsar det inte bara enormt på lärande inom vår egen företagskultur utan från och med idag gjordes ett första besök på en skola och undertecknad fick det stora nöjet att få föreläsa hur det är jobba som programmerare för 2D på Sturebyskolan.

Att prata om och presentera programmering med barn är något jag velat göra väldigt länge så att äntligen få chansen var jättehärligt.

Och det är tack vare min blivande frus vän, som är lärare åt en klass åttaåringar. Hon ringde och frågade mig och jag svarade utan omsvep ja.

Jag möter upp läraren en halvtimme innan för att i god tid få ordning på det tekniska.
Vi hinner prata lite om hur de jobbar med programmering inom skolan och det slår mig direkt hur progressiv skolan är, och läraren klappar sig med all rätt på sin egen axel för att de jobbar hårt för att ligga i framkant.

Efter ordinarie morgon rutin är avklarad presenterar läraren mig officiellt för klassen och jag intar min plats vid deras touchboard. Mina slides och jag är ivriga. men också nervösa.
Men det märktes att barnen är intresserade, lyssnar tålmodigt och koncentrerat och ställer sina första frågor väldigt tidigt.  Det hjälpte till att släppa nervositeten och jag slappnar av.

Mycket frågor ställdes kring hackande, jag nämnde risken för att enheter blir hackade i korthet när berättade om ”smarta hem” och vad det innebär. Allt från nära och käras oturliga erfarenheter till hur man blir hackad.

Presentationen är klar efter ungefär 20 min och publiken applåderar. Jag återgäldar applåden. Lektionen fortsätter med fri läsning och jag smiter åt sidan med läraren.

Programmering i skolan

Att programmering bör finnas från lågstadieålder i skolan är något jag hävdat länge. Inte för att jag vill ta åt mig någon ära för den saken, men som jag förstod det så kommer det ingå i skolplanen från och med juli.
En spännande satsning jag tror starkt kommer främja vårt samhälle. Det finns mycket till gagn i att lära sig något jag tror kommer finnas större behov för.
Med rätt inköpsport kanske inte bara inspirerar till en ny hobby, utan vad som i slutändan kan bli ett yrkesval.

Jag har funderat på att ge mig in detta på en politisk nivå, men har inte sett att det tillfället infallit sig i livet då det kan få det utrymme jag känner att jag vill ge det.

Avslutningsvis

Jag hoppas på att göra detta igen. Äldre klass med samma anpassat material eller helt ny vinkel, upplägg spelar ingen roll. Så känner du som läsaren någon som är lärare, eller är lärare själv och vill ha ett besök hos er skola, i Stockholms trakten, så är jag öppen för en dialog.

Vill man titta på presentationen finns den här. Jag har även en blankett här.
Känner man att man vill använda materialet går det alldeles utmärkt.

Jag svarar gärna på frågor och vill någon diskutera ämnet programmering i skolan så ställer jag gärna upp.

Dela:

Relaterade inlägg ↓