En intervju med Jimmie Jonasson om Internetdagarna 2024
I veckan så var det än en gång dags för Internetdagarna, konferensen som varje år anordnas av Internetstiftelsen. I år närvarade vår utvecklare Jimmie Jonasson för andra gången. Vi passade på att ställa några frågor till honom.
Hej Jimmie, vad gjorde årets Internetdagarna 2024 speciellt för dig?
För mig som tänker mycket kring samhällets digitalisering så är konferensen helt oslagbar och något jag ser fram emot varje år. Det är ett viktig event där teknik och samhällsfrågor möts på riktigt.
I år handlade det såklart mycket om hur AI påverkar allt från utbildning och desinformation till demokratisk styrning och offentlig välfärd. Det ligger också nära oss på Magello då vi har många ramavtal med myndigheter där vi känner att vi bidrar med stor samhällsnytta. Samtidigt arbetar vi utifrån devisen “Fungerande mjukvara, fungerande samhälle” vilket är exakt det som diskuteras på Internetdagarna. Internetdagarna blir också en påminnelse för mig om varför vi gör det vi gör: bygger teknik som stärker företag, organisationer och samhället.
Internetdagarna är sen några år en digital konferens – hur är den upplevelsen?
Det är på gott och ont så klart. Att den är digital gör den tillgänglig på ett helt annat sätt och möjliggör att fler kan delta. Vilket är super, när det är en av de viktigaste konferenserna, enligt mig och många andra. Den handlar om hur tekniken vi skapar påverkar samhället.
Den största nackdelen är dock att det är väldigt svårt att få till spontanmöten och att connecta med andra. Vi är så många som är intresserade på samma plats, så jag tror att vi missar många spontana möten där samhällsförändrande samarbeten skulle kunna uppstå. Jag hoppas att vi får Internetdagarna som en hybrid konferens i framtiden.
Vilken talare eller session gjorde störst intryck på dig?
Svårt att välja, men när det kom till huvudtalare så är det Sal Khan och Amy Webb.
Amy Webb har jag hört många gånger förut, bl.a. sist hon var på Internetdagarna. Hon är alltid superspännande att lyssna på och tar hela framtiden inom tech och kokar ner det till 45 minuter. Hon pratade om att hålla sig relevant när det kommer till stora tekniksprång och de tre stora “General Purpose Technologies” som kommer nu: Bioteknik, Avancerade sensorer och AI. Var och en av dessa gör stor impact, men det är konvergensen mellan dem som gör att det blir en superkraft.
Sal Khan, grundaren av Khan Academy, pratade om framtidens utbildning tillsammans med AI-assistenter, och hur, som han märker redan nu, det kommer bli ett större gap kunskapsmässigt mellan de elever som använder AI redan nu för att boosta sin utbildning.
Det som alltid gör starkast intryck på mig är insikten om hur många otroligt skickliga människor vi har som forskar om teknik i Sverige, exempelvis forskarna Johan Magnusson och Katarina Gidlund. De inspirerar gång på gång genom att visa vägen framåt för hur vi kan arbeta med digitalisering på ett mer inkluderande och hållbart sätt.
Katarina Gidlund, som länge har varit en stor inspirationskälla för mig, lyfter fram något väldigt viktigt: vi måste förstå vem som driver digitaliseringen. Vilka sitter i expertråd och fattar besluten? Det kan inte bara vara vi från techbranschen – vi behöver också inkludera röster från andra delar av samhället, som skola, vård och omsorg.
Johan Magnusson understryker också en nyckelpoäng: det finns inte två läger, IT och resten av organisationen. IT är en integrerad del av verksamheten, och digitalisering är inget annat än verksamhetsutveckling. Ändå känns det ofta som att vi fortfarande tänker i de gamla uppdelningarna. Att förändra detta synsätt är avgörande för att vi ska lyckas med den transformation vi står inför.
Det är som när vi på Magello hela tiden är intresserade av kundens verkliga problem. Inte att de vill beställa ett system. Vi vill veta problemet, så vi kan tänka ut bästa lösningen.
Vad tar du med dig tillbaka till Magello?
Insikten om hur viktig teknisk innovation är för att stärka vårt samhälle. Men vi måste tänka på att innovation måste lösa riktiga problem.
Jag kommer även hålla ett lightningtalk som går in lite mer på djupet i ett av spåren jag gick – “Digital delaktighet”, ett ämne som mitt hjärta bankar lite extra för.
Med vår kostnadskalkylator kan du få ett ungefärligt pris på vad din app eller webbsida skulle kunna kosta.