Innan vi Magelliter tar oss an ett digitalt projekt gör vi en gedigen förstudie och prototyp. I den här artikeln berättar vi om fördelarna med dessa samt hur de genomförs. Vi låter även vår kund Martina Åstrand som vi utvecklat fotoboksappen Underbara Unge till berätta om själva förstudien och prototypen. Underbara Unge är en fotoboksapp där du skapar en fotobok som ger minnen för livet.
En bra förstudie och prototyp gör ditt projekt till succé
Vi genomför inga IT-projekt utan en förstudie och prototyp
Men vi tar det viktigaste först: Vi utvecklar inga appar utan att ha gjort en gedigen förstudie. Punkt. Att bara köra på och ge järnet utan plan är aldrig bra. Så tänk inte ens tanken på att dra igång ett IT-projekt utan en bra förstudie.
En förstudie och prototyp lägger grunden till ditt digitala projekt
En bra förstudie tar lite drygt en vecka och är väl investerad tid. Den minskar markant risken för kostsamma misstag, kraschade tidplaner, överskriden budget, jobbiga missförstånd och inte minst den dåliga stämning som infinner sig när du betalt hundratusentals kronor för en oanvändbar produkt som är så dålig att Google Play eller App Store vägrar att ta i den ens med tång.
En smart investering där svaren ger oss en kanonbra nulägesanalys
Som du redan förstått ÄR förstudien både en smart investering där inga frågor är för dumma. Svaren ger oss en bra överblick över utgångsläget. De hjälper oss upptäcka potentiella problem, utmaningar och andra scenarier vi behöver ta hänsyn till. Under förstudien tar vi bland annat reda på:
- Vad appen ska göra
- Hur den ska användas
- Vilken målgrupp som ska använda den
- Om appen ska prata med andra system
- Hur lång tid tar utvecklingen av appens olika delar (inloggning, betalning osv)
- Och mycket, mycket annat
Kravspecifikation och tydlig kommunikation utan knastertorra IT-termer
Under förstudien som även är en kravspecifikation lär vi känna varandra, och går igenom kundens vision och önskemål. Knastertorrt IT-snack är bannlyst, och är något oklart förklarar vi det så du förstår. I lugn och ro.
-Just detta är något som jag uppskattar. Ni är lugna och berättar pedagogiskt hur saker och ting fungerar. Detta gjorde att jag redan från start kände mig bekväm i kommunikationen säger Martina.
Vetgirighet och ett bra svar = väldigt bra förutsättningar till digital succé
Vi sätter oss in i projektet på djupet och är vetgiriga. Ju mer vi vet, desto bättre förutsättningar får vi. Frågor som När? Var? Hur? Vem? och Varför? ger oss värdefull information inför utvecklingsfasen.
-Frågorna som ställdes var relevanta; vilket visade på en stor förståelse inför uppdraget. Jag fick även råd gällande säkerhet på funktioner jag inte hade tänkt på.
Här ingår även framtagande av grafisk profil och design
Sedan börjar vi identifiera eventuella problem och utmaningar. Samt bena ut hur vi minimerar dem, eller jobbar oss runt dem. Här kommer våra 14 års erfarenhet av apputveckling väl till hands. Det grafiska är också viktigt och även detta ingår i en bra förstudie. En app ska vara väldesignad.
-Designen var viktig, och jag hade tagit fram en struktur och en grafisk profil att utgå ifrån. Där Magelloteamet fångade upp känslan helt efter min vision och mina krav. Ni har hållit det avskalat och cleant, precis som förväntat.
En riktigt bra app har användarvänligheten i fokus
Användarvänligheten är något som vi prioriterar. En app som är svår att förstå och knepig att använda gör ingen glad. Därför samlar vi in en massa användarfakta och tar fram en pedagogisk design som ger en trevlig användarupplevelse.
-Just detta var väldigt viktigt för Underbara Unge. Appen måste vara lätt att använda och förstå. Målgruppen är småbarnsföräldrar med ont om tid. Därför är det viktigt att man snabbt och smidigt kan skapa en bok och att det samtidigt är roligt att använda appen. Det är också viktigt att förstå att bokens mallar bara är förslag och att man kan editera dessa efter egna önskemål. Till exempel sätta egna rubriker och texter vilket gör appen mer personlig och anpassningsbar. På så sätt tilltalar den en stor målgrupp.
En klickbar prototyp där du kan testa och se hur appen beter sig
Våra grafiker och UX:are ser även till att skapa en tjusig och klickbar prototyp i Adobe XD. Det är alltid spännande att se hur kunderna reagerar när vi sätter en telefon med en prototyp i deras händer. Där de kan testa runt och se hur appen ser ut och beter sig. Prototypen ger kunden en bra känsla om hur appen kommer att se ut och fungera. Den kan med fördel visas för tänkbara finansiärer och partners, samt testas rejält av målgrupp, släkt och vänner.
-Den klickbara prototypen var jättebra och väldigt användbar. Jag vände mig till mina Instagramföljare och fick snabbt värdefull feedback. Både om designen, innehåll och om själva funktionaliteten. Det var guld värt att få bra synpunkter på användarvänligheten, men också om själva känslan som innehållet och designen förmedlar. Jag fick min magkänsla bekräftad och kände direkt att jag var på rätt spår.
En bra app är skalbar och har stöd för språk, valutor och tidszoner
I förstudien planerar vi oftast för en kommande release av en MVP (Minimum Viable Product). Alltså en app som endast innehåller de mest grundläggande funktionerna. Där vi i kommande lanseringar adderar nya funktioner allt efter som. Vi tar även höjd för att på sikt kunna skala upp applikationen på en global marknad. Där funktioner som språkstöd, valutastöd och tidzoner är viktigt att tänka på från start. Detta då det är otroligt kostsamt att ta höjd för dessa delar en bit i ett utvecklingsprojekt.
-Just detta är väldigt smart. Vi bestämde redan från start att ta själva utvecklingen i flera steg där vi startar med en MVP. Underbara unge har en stor potential och det finns stora planer framöver med mer funktioner och finesser i kommande releaser. Men först vill vi lansera en skarp version som vi vet fungerar optimalt.
Sanningens minut: Vad var det mest positiva med vår förstudie och prototyp?
-Att det blev 100 % rätt från början. Det har sparat mig såväl pengar och tid som oro över att inte våga förverkliga min appidé. Jag har även i Magello hittat en teknisk partner som jag känner mig bekväm och trygg med. Som jag kan få tag på med kort varsel.
Vad var Martinas förväntningar på förstudien?
-Innan jag vände mig till Magello hade jag låtit ett annat appföretag göra en förstudie. Så jag visste vad jag hade att förvänta mig. Skillnaden var att ni lyssnade på mig och min vision, tog in, förstod och nailade det till 100 % från början. Ni har alltså inte skruvat på min idé utan levererat en förstudie helt baserad på min affärsidé.
Berätta lite om intrycket du fick av oss innan vi drog igång förstudien
-Jag var lite skeptisk då jag som sagt hade blivit bränd av ett annat företag som inte alls lyssnade på mig och mina behov. Men redan efter första samtalet med Magello kände jag att det här kan vara det företag jag letar efter! Inget konstigt tekniskt språk och hippa utsvävningar gällande teknik utan väldigt basic, effektivt och jordnära.
Glöm fotoalbum, gör en fin fotobok med fotoboksappen Underbara Unge
Vi har skrivit en hel del om fotoboksappen Underbara Unge. Dels den här artikeln om själva appen. Martina medverkar även i det här avsnittet av podden där hon berättar om vårt samarbete. Du kan även ta del av vilken teknik vi använt oss av när vi byggde mobilappen i det här tekniska referenscaset. Testa gärna att göra din egen fotobok, appen finns att ladda ner på App Store och på Google Play. Lycka till.
Med vår kostnadskalkylator kan du få ett ungefärligt pris på vad din app eller webbsida skulle kunna kosta.