Konsult VS anställd

Vilka är skillnaderna mellan att vara anställd på ett konsultbolag och att ha en linjeroll på ett företag utan konsulttjänster? Är det verkligen tryggare att vara anställd? Och blir det lätt opersonligt att jobba som konsult? Vi hade nyligen en workshop där några av våra nyanställda konsulter fick dela med sig av sina tankar och erfarenheter kring detta.

Baserat på diskussionerna i workshopen reder vi här ut vad som är sant och falskt i några påståenden kring de olika rollerna.


Det är tryggare att ha en anställning.

Ja
Nja
Nej

Många har en bild av att det är tryggare att vara anställd i en linjeroll och att man efter flera års jobb gör sig oumbärlig i sin roll. Men nej, enligt våra konsulters tidigare erfarenheter har det ofta varit de anställda som först drabbas av nedskärningar.


Det är opersonligt att jobba på ett konsultbolag.

Ja
Nja
Nej

Nja, vi kan förstås inte svara för hur det ser ut på andra konsultbolag. Men finns inget socialt samröre med företaget kan det förstås lätt bli som att jobba för ett bemanningsföretag. Det är dock ingen risk att det blir så hos oss på R2M. Företagskulturen är otroligt viktig för oss och förutom att jobba tillsammans i team har vi många sociala event och kompetensaktiviteter.


Du får bredare erfarenhet som konsult.

Ja
Nja
Nej

I en linjeroll jobbar du ofta med fokus på samma projekt under lång tid. Det ger dig chansen att bli expert inom ett visst område. Som konsult kan du istället fokusera på det område som intresserar dig och välja dina uppdrag efter det. Genom att testa dina kunskaper i många olika projekt får du ett bredare perspektiv.


Som konsult påverkar du din lön själv.

Ja
Nja
Nej

Det stämmer för de konsultbolag som har en rörlig lönemodell. Men inte för oss på R2M. Vi har fast lön och sex veckors semester. Med vårt system är det möjligt att välja uppdrag efter intresse och utvecklingsmöjligheter istället för att behöva fundera över debiteringsgrad. Det tycker vi är bättre.


Konsulter är drivna och sociala.

Ja
Nja
Nej

Många av dem som börjat hos oss efter en anställning i en linjeroll har gjort det just för att de har ett individuellt driv. De är helt enkelt nyfikna på att se och lära sig nya saker. Och som konsult byter du ju uppdrag med jämna mellanrum så det är helt klart en fördel att tycka om att lära känna nya människor.

Dela:

Relaterade inlägg ↓