Familjen ger balans i vardagen

Alla har väl hört om den klassiska kvinnofällan, att gå ner i arbetstid för att få mer tid i barnen? Historien slutar ofta med att samma person arbetar precis lika mycket som innan, men med mindre lön och ännu sämre förutsättningar att få ihop vardagspusslet. Detta har jag läst om flera gånger om, och därför blev jag glad att jag på R2M blev uppmanad att inte hamna där när jag kom tillbaka från min föräldraledighet i våras. Jag känner mig väldigt nöjd med beslutet att inte gå ner i arbetstid. Med en förstående arbetsgivare och en öppen och ärlig dialog har det fungerat bra att kombinera konsultyrket och familj. Precis som det ska vara.

En fördel att vara konsult

Redan från första anställningsintervjun då jag var gravid med min andra dotter, har jag varit helt öppen med att jag alltid kommer att prioritera min familj. Jag tycker inte det är något att ursäkta sig för. Nu vill min uppdragsgivare att vi slutar jobba hemifrån i höst, vilket kan bli svårt att få ihop för mig. Att vara konsult är ju i sådana här lägen en jättestor fördel. Istället för att behöva söka mig om efter ett nytt jobb har jag möjlighet att be om ett annat uppdrag istället.

Bra för hälsan att ha familj

Fler arbetsgivare borde se föräldrarollen som något positivt. Jag tycker att det är bra för personlig utveckling och hälsa att ha familj. När jag kommer hem från jobbet lämnar jag det bakom mig och fokuserar på familjen. Utan familjen hade det nog varit lättare att fastna i att vilja överprestera och jobba för mycket med risk för att bli utbränd. Familjen ger balans i vardagen även om det förstås blir stressigt ibland.

Några tips till dig som är förälder:

  • Var öppen med att du prioriterar din familj. Det är en stor och viktig del av livet. Be inte om ursäkt för det.
  • Gå inte ner i arbetstid. Risken är stor att du kommer att prestera lika mycket ändå men med mindre lön.
  • Jobba inte över. Lämna jobbet bakom dig när du går hem till familjen. Du mår bättre mentalt och får mer ork att prestera bra på jobbet under arbetstid.
  • Berätta vad du behöver för att din vardag ska fungera. Även om dina krav tycks höga är det bättre att kommunicera och hitta en lösning som fungerar i längden.

Dela:

Relaterade inlägg ↓