Årsresumé 2018

2018 ritat med ljus

Året börjar närma sig sitt slut och det känns som ett ypperligt tillfälle att summera R2M’s 2018, ett år som på flera sätt varit väldigt framgångsrikt för oss. Det har också varit ett väldigt händelserikt år så håll i er för nu åker vi!

Januari

Per Hagsten som under 2017 skrev ex-jobb på temat DevOps hos oss klev över till att istället bli anställd konsult och systemutvecklare på R2M. Han har sedan dess hunnit med två olika kunder som verkligen haft nytta av Pers engagemang i DevOps. Samtidigt som Per, började även Jonas Nilsson hos oss. Jonas kom till oss som integrationsutvecklare och hade tidigare jobbat med flera av våra konsulter vid olika tillfällen. Som R2M-konsult blev Jonas förste person in hos en kund som vi sedan lyckats växa ordentligt under året.

I januari var det även dags för Andreas Björnström att börja jobba igen efter föräldraledigheten. Andreas hoppade då in i vårt solutions-team där han tillsammans med ett gäng andra R2M-konsulter hjälpt ett flertal kunder med förvaltning och vidareutveckling innan det var dags att hoppa på ett nytt uppdrag. Andreas har under året dessutom varit en av våra mest flitiga medlemmar i R2M office runners.

Januari bjöd även på lanseringen av vår nya förmånsportal! Numer kan alla R2Mare enkelt överblicka sin ersättning och alla bra förmåner som kommer med att vara anställd på R2M.

Februari

I början av februari gick årets upplaga av Jfokus av stapeln. Vi ställde som vanligt till med after conference på måndagskvällen men deltog som utställare för första gången. Både mässa och after conference blev väldigt lyckat och det är tur att det snart är dags igen!

Man kan säga att det var nu vi hade premiär för den workshop vi sedan genomfört med en rad olika kunder under året. Det har dessutom blivit flera återvändande kunder som varit väldigt nöjda med resultatet och velat köra work shopen för flera av deras projektidéer. Workshopen syftar till att effektivisera uppstartsdelen i ett projekt och är en viktig del i Analyze-delen av vår leveransmodell AIM. Det går att läsa mer om den här och här. När vi summerar året kan vi se att det blivit drygt tio work shops totalt och dessutom har vi hjälpt en kund internalisera processen där man numer inför varje projekt-uppstart själva genomför work shopen med stöd från oss.

Redan 2016 påbörjade vi ett nyutvecklingsprojekt tillsammans med KGK där uppdraget var att ta fram en helt ny plattform för vagnparksadministration. R2M har sedan dess haft ett team på plats som utvecklat plattformen, gjort förbättringar och anpassningar vart eftersom nya kunder kopplats på. Varför hamnar den här posten på februari då? Jo för att i februari kom ett pressmeddelande från KGK! Idag är original-teamet på andra platser med andra utmaningar men projektet pågår och istället har andra R2M-konsulter hoppat på för att göra lösningen ännu bättre.

Här påbörjades en intern utbildning i tre delar som under februari och mars hölls av Björn Frantzén, Anders Fredén och Jocke Anell. Utbildningen behandlade integration på öppen källkod och baserades på den kurs vi, under 2017, höll för en kund. Under de tre tillfällena, som lockade ett gäng R2Mare, hann vi med intoduktion till Spring Boot via klassisk Sping, implementation av tjänster mha CXF och Camel, en översikt av EIP och JMS/ActiveMQ samt CI/CD-pipelines som körs på Docker och hanteras av Rancher.

Under februari fick vi även önska två helt nya människor välkomna till världen då två R2Mare, Negar Bjurefors och My Durén, blev föräldrar för första gången. I världen fanns då redan två andra personer: Jonas Fredriksson och Nick Pavel. Jonas och Nick började båda två sina anställningar på R2M i februari. Jonas som är systemutvecklare och lösningsarkitekt, främst inom .Net, har sedan dess hunnit vara med i flera olika projekt, både i analyze- och implementfasen. Han är dessutom en av R2Ms kunskapsambassadörer och har under året arrangerat ett antal meetups på vårt kontor. Nick har under året jobbat som projektledare hos en av våra kunder där han varit inblandad i flera olika projekt, både med R2M-team och med kundens team.

Mars

Två nya kollegor igen! Janne Marks som har arbetat närmare 20 år med .Net-utveckling klev direkt in på ett uppdrag hos Svenska Spel där han varit inblandad i arbetet med att förbereda inför den öppna spelmarknaden och licenseringen 2019. Nu börjar det närma sig för Svenska Spel och hela spelbranschen vilket såklart känns väldigt spännande, mycket på grund av att vi haft många konsulter som hjälpt Svenska Spel med det här arbetet under året. Vår andra nya kollega heter Jeanette Skog och hade, i februari, nyligen flyttat hem igen efter flera år i London där hon arbetat som webbutvecklare. Jeanette stöttade inledningsvis upp vårt solutions-team, främst med sina kunskaper inom frontendutveckling. Hon har dessutom påbörjat och drivit ett projekt i mål och sitter nu ute i ett projekt hos kund som frontendutvecklare.

Vi åkte till Luleå på vinterkonferens där vi pratade om vår strategi för bolaget och vad som utmärker oss gentemot andra, vi åkte snöskotersafari och vi badade badtunna. Vi la mycket tid på att prata om vad R2M är för oss och hur viktigt det är att fortsätta jobba och utvecklas tillsammans samt hur vi skapar värde för våra kunder genom att leverera i agila team. Det blev även en hel del lanseringar; vår nya maskot Kattux, fasta löner för att säkra tid för kompetensutveckling och vår nya storsatsning på lärande: R2M Academy!

Linus Dahlin som nu är projektledare för Solutions-teamet kom tillbaka från föräldraledigheten och vi hade ett gäng härliga studenter på besök i och med vårt samarbete med Studs.

April

April var lugnare än både mars och maj, tur var nog det med tanke på hur mycket som hände under de månaderna. Några saker hände dock som är värda att nämna: vi hade årets första MeetUp tillsammans med Google Developer Group, R2M som bolag fyllde 22 år (!) och vår personalförening åkte på skidresa till Hemavan.

Maj

Maj var i vanlig ordning en fullspäckad månad för oss och bjöd på en hel del lärande. Det blev en resa till San Francisco för Red Hat Summit. Björn Frantzén och Jocke Anell höll en endagskurs med innehållet Apache Camel, Spring Boot, Integration patterns och integration platforms för en av våra kunder. AWS Summit gick av stapeln i Stockholm och vi följde dessutom upp genom att köra Stockholm AWS MeetUp hos oss samma kväll. I slutet av maj var vi på DevSum både som deltagare och som utställare.  Framför allt var det äntligen dags för R2M Academy att ha världspremiär! En heldag på kontoret för alla R2Mare med allt ifrån tekniskt fokus i presentationer och labbar till gemensamt arbete med att vässa AIM ytterligare. Några av våra konsulter missade tyvärr det här tillfället eftersom de var i Paris och lärde sig det senaste inom Frontend på React conf.

Björn Frantzén fyllde jämt och vi hade vår årliga branschfest R2M Awards där Inera plockade hem årets pris. Vi hade bolagsstämma och handelsperiod där alla med aktier i bolaget fick möjlighet att köpa in sig på en större del och alla som inte har aktier men är anställda på R2M fick möjlighet att köpa in sig. Vi fick också en ny kollega, Murk Gopi Chand. Murk, som är Javautvecklare, jobbade inledningsvis i projekt tillsammans med andra R2Mare från kontoret men sitter numer ute tillsammans med en av våra andra konsulter ute hos kund.

Juni

Vi slutförde en förstudie för ett bolag i finansbranschen där vi hjälpte dem utreda deras behov av API-lösningar och ett av våra utvecklingsteam avslutade ett projekt de jobbat med under våren. Personalföreningen hade flygdag där det fanns möjlighet att testflyga privatplan. Vi hade Meetup igen med Google Developer Group och vi hade lansering av vår kulturbok som vi jobbat med under våren. Dessutom firade vi in semestern med en sommarfest på vår altan.

Juli

Semestermånad och därför inte vår mest händelserika månad men (!) Tove Selenius blev mamma för andra gången, Hua Li fyllde jämt och några av oss som inte hade särskilt mycket semester i juli jobbade med att bygga onlinespel för Stockholms universitet. Läs mer om det projektet här.

Augusti

I augusti började Steve Pan hos oss och har sedan dess jobbat som Javautvecklare i vårt solutionsteam. Steve har arbetat med ett par kunder och var dessutom med och knöt ihop säcken vad gäller vårt sommarprojekt för SU. Vi fick en helt ny kund inom finansbranschen där vi utvecklar CI/CD-stöd med AWS och Kristofer Nilsson kom tillbaka från sin föräldraledighet. Kristofer hoppade då på ett uppdrag hos en av våra kunder inom resebranschen. Projektet där har handlat om att arbeta med utveckling av ett system som en av våra andra konsulter, Johan Iverås, varit med och utvecklat tidigare för att det ska vara möjligt att använda som koncernstandard. Vi påbörjade även ett annat projekt med två andra av våra konsulter,  Mattias Hugosson och Johan som skulle utveckla ett system som stödjer möjligheten för bolagets kunder att boka det man kallar för dynamiska resor.

Vi fick i augusti två nya säljare, eller snarare en gammal och en ny. Per Daynac med en bakgrund inom både utveckling och sälj började på R2M i augusti och Kasem Ayache som började som konsult på R2M i april gick i augusti över till att vara anställd som säljare med särskilt fokus på vår Connect-affär. Connect-affären är vår underkonsultaffär och en viktig del i det vi gör. Genom Connect har vi nämligen möjlighet att hjälpa våra kunder i betydligt större utsträckning än om vi enbart arbetat med egna konsulter. Det gör att vi kan hålla igång relationer och ett jämt flöde av affärer över tid, även om våra egna konsulter skulle sitta på längre uppdrag.

Isak Isacsson klev på som teamlead för team Discovery och i slutet av augusti åkte vi på vår årliga höstkonferens, den här gången till Noordwijk. Vad vi gjorde och pratade om där går att läsa mer om här!

September

Under tiden vi var i Noordwijk och bland annat hade vår andra R2M-Academydag passade Joel Wahlund på att gifta sig. Magnus Steen fyllde jämt och My kom tillbaka på halvtid från föräldraledigheten. Linus blev teamlead för team Mercury som dessutom blev fler i och med att Mia Savela började hos oss. Hon fick dessutom sällskap av Matthias Björner som även han började hos oss i September. Det för oss innebar ett rejält hopp på vårt gemensamma erfarenhetskonto då både Mia och Matthias har 20 års erfarenhet av utveckling inom Java för Mias del respektive .Net för Matthias.

Per gick på RedHat forum och under september fick vi tilldelningsbeslut på två olika RAM-avtal, SKL Kommentus IT-konsulttjänster och Kammarkollegiets Programvaror och tjänster för systemutveckling. Beslutet från Kammarkollegiet blev dock överklagat och vi väntar därför beskedligt på ytterligare besked.

Oktober

Vi annonserade internt efter två nya konsultchefer som framåt ska jobba med att utveckla både kunder och konsulter. Några av oss gick på TechDays och vi deltog som utställare på D-dagen där vi fick möjlighet att träffa massor av studenter. Tove kom tillbaka på halvtid från sin föräldraledighet och hoppade på där hon slutade i uppdrag på Skatteverket. Alexander Åhl började hos oss och anslöt direkt efter introdagen till Matthias ute hos en av våra kunder inom energibranschen. Dessutom hann vi med hela två stycken meetups, ett med GDG Cloud Stockholm och ett med Swedish Microsoft ALM and DevOps.

November

November bjöd på årets tredje Academy-dag! Det blev precis som tidigare mycket teknik och mycket AIM, den här gången med stor fokus på Analyze-delen. Mer om den dagen finns att läsa här.

Google Cloud Summit gick av stapeln och vi hade årets andra handelsperiod för R2Ms aktier. Mats Öberg började hos oss och hoppade på ett väldigt spännande projekt hos en av våra kunder där vi har flera konsulter. Vad vi inte visste då men som vi vet nu är att vi fått förnyat förtroende av kunden som givetvis är väldigt nöjda med det Mats gjort hos dem och därför vill att han ska vara kvar längre än vad som sagts inledningsvis. Dessutom påbörjade vi ett annat projekt där två av våra konsulter, Per Hagsten och Ingemar Nilsson, ska hjälpa en kund med cloudmigrering från AWS till Azure. Ett projekt som helt klart kommer vara värt att hålla ögonen på! Vi fick även en ny kund inom försäkringsbranschen när Mattias blev första R2M-konsult in på ett uppdrag där han tillsammans med Joel Wahlund och två underkonsulter ska utveckla systemstöd för deras skadehandläggningsprocess.

December

Så blev det december och ett helt år har gått. Den här månaden fick vi en ny sälj- & marknadschef, Anders Anderberg som sitter på massor av erfarenheter från branschen och kommer kunna hjälpa oss ta vår affär till nästa nivå. Vi hade vårt årliga event för nyanställda, R2M Rockstars. Louise Englund och Nick Pavel tillträdde som konsultchefer och vi hade julfest i bergrummet på Skeppsholmen. Per Daynac och Tomas Lidholm passade på att fylla jämt och Tove blev certifierad scrum-master efter att ha gått en kurs ledd av inga mindre än Henrik Kniberg och Jeff Sutherland.

Ett av våra .Net-team blev äntligen fulltaliga i och med att Sten Unger kunde komma loss från sitt förra uppdrag och ansluta till Matthias och Alexander. Nu ska de ägna våren åt att bygga ett ärendehanteringssystem för planerade avbrott.

Det har som sagt varit ett väldigt händelserikt år och trots att det här kanske blev vårt längsta blogg-inlägg någonsin finns det massor av saker vi gjort och som inte står med här. Däribland alla de projekt som vårt solutionsteam genomfört under året, vårt team på Inera som likt föregående år även det här året gjort ett fantastiskt jobb. Vi har teamet på Skatteverket som bland annat håller upp och ihop delar av Skatteverkets infrastruktur och som under året arbetat med införande av Git. Dessutom har vi massor av andra konsulter som jobbat hos våra kunder, skapat värde och fått förnyat förtroende. Vilket år vi har haft, nu gör vi om det fast bättre.

Vi ses 2019!

Dela:

Relaterade inlägg ↓